[15/02/2019]

Opstart
Buurtpreventienetwerk Vissenaken

Beste inwoner van Vissenaken

 

Sinds begin 2018 is het stadsbestuur en de lokale politie van Tienen gestart met het makkelijker maken van het opstarten van buurtpreventienetwerken, maar het blijft een burgerinitiatief. Inmiddels zijn er al vijf gemeenten waar een netwerk is opgestart, namelijk: Goetsenhoven, Oplinter, Hakendover, Bost en Kumtich.

Een buurtpreventienetwerk is een netwerk van burgers die elkaar alarmeren/informeren na voorafgaandelijke kennisgeving aan de lokale politie. De leden van het netwerk melden verdachte personen, voertuigen, gedragingen gelinkt aan woninginbraken. Deze meldingen gebeuren d.m.v. berichten in Whatsapp-groepen.

De doelstelling is het bestrijden van woninginbraken, verhoging van aangiftebereidheid van de bevolking en sociale controle: alarmeren van de politie (via 016 805 805) en informeren/alarmeren buurtbewoners via WhatsApp. Personen die geen smartphone hebben en dus ook niet Whatsapp, kunnen zich ook melden als lid van het netwerk. Het alarmeren of informeren kan dan telefonisch via iemand die zij kennen in de Whatsapp-groep of de coördinator.

Elk buurtpreventienetwerk heeft één coördinator en minstens 20 leden (unieke adressen), woonachtig of werkzaam in de buurt. De coördinator is de tussenpersoon tussen het netwerk en de lokale overheid/politie. Hij maakt de WhatsApp-groep aan en voegt leden toe, beheert ledenlijsten.
Geen coördinator = geen netwerk / minder dan 20 leden = geen netwerk.

Het buurtpreventienetwerk handelt volgens SAAR-principe: Signaleer - Alarmeer - App - Reageer

Tijdens de algemene vergadering van VODL op 13/02/2019 was er een uiteenzetting over de buurtpreventienetwerken door Ben Vangilbergen en Pierre Schippers.

Voor meer info: zie de presentatie (22 slides) hieronder: klik

Voor het opstarten van een netwerk in Vissenaken heeft Emile Defau zich kandidaat gesteld als coördinator.

 

Wie interesse heeft om zich aan te sluiten als lid van het netwerk Vissenaken, kan het document 'Voorlopig aansluitingsformulier buurtpreventienetwerk'
(download hier - pdf) invullen en bezorgen aan Emile Defau.

 

Dit kan via:

  • emile.defau@telenet.be

  • brievenbus: Metselstraat 85, Vissenaken

Met vriendelijke groet,
Emile Defau


>

Terug naar boven


Schrijf in voor de Nieuwsbrief van Vissenaken

Activiteiten
in/rond Vissenaken

webhosting-------
.

 

Welkom op de webstek van Vissenaken. Hier vind je heel veel over deze deelgemeente van Tienen... heb jij nog iets? Klik hier...