Een natuurgebied is niet zomaar een gebied, maar een project waarin vrijwilligers samen werken aan biodiversiteit en natuurbeleving. Juist doordat vele mensen er bij betrokken zijn, krijgen deze gebieden extra waarde en betekenis.
De zomerse en winterse inspanningen leveren mooie resultaten op: van een egaal groene wei wordt terug bloemrijk hooiland gemaakt, populieraanplantingen veranderen in inheems loofbos. Er wordt aanzet gegeven aan nieuwe bosontwikkeling en bosranden met hoge biodiversiteit en leefgebied voor vlinders. Natuur en bos samen met de omgeving als bijdrage voor de leefbaarheid.
Door de inzet van zovele vrijwilligers binnen Natuurpunt en door dit te tonen aan de buitenwereld geven we als lokale Natuurpuntafdeling waarde aan een gebied, dat tot dan toe in de ogen van velen alleen een stuk verloren gebied was. We geven aan dat deze natuurgebieden gemeenschappelijke ruimten zijn waar we samen voor moeten zorgen. Opkomen voor natuur en vrijwillig natuurbeheer zijn precies de reden waarom we samen als Natuurpunt vereniging vormen. Heel wat mensen steken geheel belangeloos maar al te graag de handen uit de mouwen.
De Dag van de Natuur wil dit model in de kijker stellen door de kans te bieden mee te werken aan een brede groep mensen.
De Dag van de Natuur wil een topervaring bieden voor deze mensen met een hart voor natuur.
Door de organisatie van de Dag van de Natuur vullen we als Natuurpunt twee van de belangrijkste missies van onze vereniging in:
- de mensen betrekken bij de natuur
- de biodiversiteit verhogen
Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Dat het duurzaam instandhouden van almaar meer en grotere natuurgebieden geen evidentie is, ondervinden we elke dag. Maar één ding is zeker: elk gebied dat we kunnen veiligstellen en beheren, is een grote stap vooruit in de de realisatie van concrete en tastbare natuur en een grote bijdrage aan de instandhouding en versterking van de biodiversiteit. De Dag van de Natuur is daarom een hoogdag waarop we het werk dat op zovele weekends gedaan wordt door vrijwilligers extra in de kijker stellen en opentrekken naar alle jeugdbewegingen, naar de socio-culturele verenigingen en de buurten.
In de Velpevallei maar ook in de Getevallei, in de Demerbroeken en de Hagelandse Vallei wordt door Natuurpunt een grootschalig natuurgebied uitgebouwd met een mozaiek van landschapstypen waarbij naast moerassen, structuurrijke graslanden ook ruimte is voor ecologische bosuitbreiding.
Deze activiteit kadert ook in de campagne ‘Geef om Natuur’ (www.geefomnatuur.be)
Tijdens de Dag van de natuur wordt in het natuurgebied 'Paddepoel-Velpevallei' een groot aantal vrijwilligers ontvangen door het Natuurpunt Velpe-Mene. In de Velpevallei, de Paddepoel en de Rozendaalbeekvallei wordt gewerkt aan een robuust natuurgebied van bijna 100 ha met soortenrijke graslanden, moerassen, poelen, versterking van de bestaande bosjes zoals Scholbempd met brede bosranden en de aanleg van nieuwe bossen. Tesamen met de jeugdbewegingen, socioculturele organisaties en tientallen vrijwilligers uit de wijde omgeving wordt gewerkt aan de versterking van de biodiversiteit in de praktijk. Op de Dag van de Natuur wordt in het vernattingsgebied van de Velpevallei en aan het beheer van de graslanden van de Paddepoel gewerkt. Deze soortenrijke graslanden herbergen een enorme rijke flora met unieke soorten als blauwe knoop, karwijselie, tormentil en vele andere. De vernatting in de Velpevallei herbergt ondertussen een zeer rijke vogelpopulatie met watersnippen, wintertaling en vele andere watervogels. In de winter is de grote zilverreiger veelal van de partij.
De Paddepoel-Velpevallei en Rozendaalbeekvallei zijn schoolvoorbeelden om onze opdracht natuur en landschap als hefboom voor een streek op het veld te illustreren. Vele volhardende vrijwilligers hebben dit perspectief steeds voor ogen gehouden zowel binnen als buiten de ruilverkaveling Vissenaken. Op deze wijze is het gebied uitgegroeid tot een natuurgebied van bijna 100 ha met moerassen, vochtige en minder vochtige graslanden, hagen, bosjes. In de Velpevallei is in 2008 ook een grootschalig natuurontwikkelingsproject uitgevoerd waarbij een doorstroommoeras gecreërd werd en ook het opstijgende grondwater in het gebied gehouden worden. Velpevallei-Paddepoel herbergt een schatkamers voor de biodiversiteit in onze streek. In de lente is er het opwekkende geluid van broedende wulpen, roodborsttapuiten, rietgorzen en andere moerasvogels zoals de waterral, eendachtigen waaronder de zeldzame krakeend en wintertaling. In de winter en trekseizoen zijn er concentraties steltlopers, watersnippen, verschillende eendesoorten. De grote zilverreiger is een alledaagse winterse gast. In de bossen broedt de zeldzame boomvalk maar ook buizerd. Naast de nieuwe gecreëerde moerassige vegetaties zijn er ook de structuurrijke en bloemenrijke natte schraallanden en ruigten met struweelvorming met o.m verspreide meidoorn. De Paddepoel is ook een schatkamer van uiterst zeldzame planten zoals blauwe knoop, karwijselie, kruipend stalkruid en vele andere. Dit najaar werd nog een nieuwe poel aangelegd, vorig jaar werden 2 oude poelen terug hersteld en 2 nieuwe poelen aangelegd. Deze werden dit jaar reeds gekoloniseerd door een zeldzame moerasvegetatie met grote waterranonkel. Deze poelen vergroten de leefruimte voor amfibieën. Daarnaast werd vorig jaar ook een aanzet gegeven voor bosuitbreiding op 2 plaatsen en versterking van de bosranden. Er is ook gekozen om dit gebied op een verantwoorde wijze te ontsluiten voor de rustzoekende wandelaar en natuurgenieter. Met veel energie wordt trouwens gewerkt aan de verdere uitbouw van het gebied. Maw het wordt voor bewoners een tintelend gebied dat kleur geeft aan landschap.
•
Schrijf in voor de Nieuwsbrief van Vissenaken
•
Activiteiten
in/rond Vissenaken
•