Text Box: Perstekst, Leuven, zondag 25 oktober 2009

Elst, een deelgemeente van Brakel (Oost-Vlaanderen) met 1100 inwoners, is de eindwinnaar van de Vlaamse prijs Dorp met toekomst 2009. De Elstenaars wonnen met het project Dorpsforum Elst. Zij kunnen over enkele weken genieten van hun prijs: een dorpsfeest ter waarde van 10.000 euro. 
De wedstrijd Dorp met toekomst is een initiatief van de Landelijke Gilden, de socio-culturele vereniging binnen de Boerenbond die zich richt tot alle plattelandsbewoners en Cera, dat als coperatie investeert in verschillende maatschappelijke domeinen. Drie jaar geleden lanceerden zij in partnerschap met de Vlaamse overheid, Nest, De Zondag en De Streekkrant/De Weekkrant  het project Dorp met toekomst. Een wedstrijd met als doel dorpsbewoners aan te zetten om zelf de handen uit de mouwen te steken en via kleinschalige, maar gedragen projecten samen de leefbaarheid van hun dorp te verbeteren. Dorp met toekomst geeft mee invulling aan de missie van de Landelijke Gilden: werken aan een leefbaar platteland.

84 dorpen stuurden voor deze derde editie van Dorp met toekomst een projectvoorstel in. De provinciale jurys selecteerden er in maart 34 die tot 2.500 euro kregen om hun project uit te voeren. Dat gebeurde tussen april en half september 2009 (als bijlage de lijst van 34 dorpen). Na een moeilijke evaluatie verkoos de Vlaamse jury uiteindelijk Elst tot eindwinnaar. Met het project Dorpsforum Elst bouwden verschillende verenigingen en vrijwilligers door de restauratie van de parochiezaal niet enkel aan een fysiek forum. Zij deden dat ook gedurende enkele maanden door de opstart van verschillende communicatiekanalen (dorpskrant, -website en infozuil) en acties en activiteiten (Het Tenteke, de Dorpsdag etc.). Zo creerden zij een forum waar de dorpsgenoten elkaar en het dorp leerden kennen, waar de verenigingen duurzame banden ontwikkelden en waar nieuwe ideen ontstonden.

Dorpsforum Elst sluit perfect aan bij de doelstelling en de vijf criteria van Dorp met toekomst:
 het werkt rond een leefbaarheidsprobleem of -gevoel in het dorp: elkaar en het dorp leren kennen en het verenigingsleven versterken draagt bij tot de sociale cohesie in het dorp. Bovendien startte dit forum het gesprek waar men naar toe wil met het plattelandsdorp. Via een kleine enqute vroeg men ook de mening van de dorpsgenoten.
 het verbetert de leefbaarheid van het dorp, zowel op korte als op lange termijn: elkaar en het dorp kennen is de basis om een dorp in beweging te zetten. Bovendien is de lange termijn verzekerd, want de werkgroep en de verschillende kanalen blijven in de toekomst verder werken.
 het is creatief: de werkgroep vulde op verschillende manieren het forum in. De methodiek van Het Tenteke kunnen ook andere dorpen gebruiken. Deze tent streek op verschillende momenten neer en vormde een plaats waar de buren uit een bepaalde straat elkaar leerden kennen o.a. door een leuke activiteit. Zo speelde men in een bepaalde straat een interactief toneelstuk en ontmoetten de bewoners van het plaatselijk rusthuis en hun buren bij Het Tenteke.















Text Box: Elst wint Dorp met toekomst 2009
en krijgt dorpsfeest 
ter waarde van 10.000 euro!

Text Box:  het betrekt veel dorpsgenoten: zo werkte men honderden uren aan het parochiehuis en waren er meer dan 500 dorpsgenoten op de Dorpsdag. Maar het Dorpsforum had ook speciale aandacht voor enkele doelgroepen: de inwoners van het plaatselijke rusthuis, de kinderen van de basisschool en ook de nieuwe inwoners. Zo bestond de ploeg die instond voor de organisatie van de Dorpsdag voor de ene helft uit autochtone inwoners en voor de andere uit mensen van de nieuwe wijk. 
 het zet aan tot samenwerking: niet minder dan 16 verenigingen, vele vrijwilligers en lokale handelaars gingen samen aan de slag. Zij kwamen regelmatig samen in een werkgroep. Door de dynamiek achter dit project werden niet alleen meer en meer verenigingen en vrijwilligers betrokken. Zij werkten ook meer activiteiten uit dan vooropgesteld: men voerde een enqute uit, componeerde twee dorpslieden, organiseerde een dorpsquiz, Elst Rockt en een tekenwedstrijd Elst, mijn dorp, bracht de dorpsreuzen weer tot leven etc. 

Een bijzondere dynamiek en een klein budget zorgden samen voor een groots project, dat veel Elstenaars betrok. De Vlaamse jury besloot dan ook dat Dorpsforum Elst perfect uitstraalt waar Dorp met toekomst voor staat. Dit project heeft immers een enorme bindende kracht voor de gemeenschap en is zeker een voorbeeldproject voor andere dorpen. 

De jury wil echter benadrukken dat de beslissing allerminst gemakkelijk was. De 34 projecten kregen een uitstekende beoordeling. Ze hebben stuk voor stuk met beperkte middelen een dynamiek in hun dorp in gang gezet met uitzonderlijke resultaten voor de leefbaarheid van hun dorp.

Dit was de derde en meteen ook de laatste editie van de Vlaamse prijs Dorp met toekomst. De drie edities kenden samen 300 inschrijvingen, 88 geselecteerde en uitgevoerde projecten en 3 mooie eindwinnaars: Eversel (Heusden-Zolder, Limburg), Elewijt (Zemst, Vlaams-Brabant) en Elst (Brakel, Oost-Vlaanderen). Meer info vindt u op www.dorpmettoekomst.be. 

Einde persbericht
	
Voor de redactie

Bijlagen

Enkele fotos van Dorpsforum Elst vindt u op www.dorpmettoekomst.be onder persberichten.

Dorp met toekomst
De Vlaamse prijs Dorp met toekomst werd in 2007 voor de eerste maal georganiseerd door de Landelijke Gilden in partnerschap met Cera, de Vlaamse overheid, Nest, De Zondag en De Streekkrant/De Weekkrant.

Text Box: De wedstrijd verloopt als volgt: dorpsgenoten ontwerpen samen een actie die de leefbaarheid in hun dorp verbetert. Deze moeten ze zelf en samen realiseren. Elke geselecteerde actie krijgt tot  2.500. Met deze steun voeren de vrijwilligers de actie effectief uit in de periode 1 april  15 september. Van alle uitgevoerde projecten worden er per provincie drie geselecteerd voor de Vlaamse finale. Hierin verkiest de Vlaamse jury de beste actie van Vlaanderen. Dit initiatief wint de Vlaamse prijs Dorp met toekomst en krijgt een dorpsfeest ter waarde van maar liefst  10.000 cadeau!

Editie 2009: 84 inschrijvingen, 34 geselecteerde en uitgevoerde projecten
Voor de editie 2009 liepen over heel Vlaanderen 84 dorpen warm voor de slogan Beweeg je dorp, doe mee. De vijf provinciale jurys, samengesteld uit een vertegenwoordiging van de verschillende partners en enkele externe deskundigen, selecteerden in maart 2009 zes tot acht projecten voor hun provincie. Dit resulteerde in 35 geselecteerde projecten over heel Vlaanderen. Uiteindelijk voerden 34 dorpen hun project ook effectief uit. Deze kregen tot 2.500 euro financile steun. Met deze steun voerden de vrijwilligers de actie uit in de periode 1 april  15 september 2009. Enkele voorbeelden: in Abele (Poperinge, West-Vlaanderen), een grensdorp, organiseerden zowel Belgische als Franse verenigingen samen een kennismakingsfeest tussen beide bewonersgroepen met enkele ludieke activiteiten. In Vissenaken (Tienen, Vlaams-Brabant) staken meer dan 30 verenigingen onder leiding van de Landelijke Gilde verschillende acties in elkaar om elkaar te leren kennen, samenwerking tussen de verenigingen te stimuleren en de toeristische trekpleisters van het dorp en de lokale handelaars te promoten. In Reppel (Bocholt, Limburg) werkten verschillende vrijwilligers aan de het materieel erfgoed: de pastorie, kruidentuin, kapellen, wandelbrug en zij plaatsen infoborden over deze plekjes. In Olen (Antwerpen) kwam een bijzonder ludiek en gesmaakt Boerkesfeest uit de bus.
Text Box: Wilt u meer weten over Dorp met toekomst?
Contacteer dan de projectcordinator Hannes Hollebecq op het telefoonnummer 016 28 60 42, 0496 92 85 92 of via e-mail: info@dorpmettoekomst.be. Hou ook de website, www.dorpmettoekomst.be, in de gaten.






























































Text Box: Overzicht geselecteerde dorpen 2009, deze dongen mee naar het dorpsfeest:
Info en fotos over deze projecten vindt u op www.dorpmettoekomst.be.

 Antwerpen
- Essen
- Lichtaart
- Olen
- Pulle
- Schoten-Koningshof&Berkenrode
- Tisselt  
- Vorselaar

 Limburg
- Eigenbilzen
- Paal
- Reppel
- Schakkebroek
- Sint-Jozef (Eik, Heesveld&Spurk)
- Sint-Lambrechts-Herk

 Oost-Vlaanderen
- Elst
- Herdersem
- Nevele
- Opdorp
- Rupelmonde
- Wachtebeke
- Wondelgem


	 Vlaams-Brabant
- Humbeek
- Londerzeel Sint-Kristoffel
- Ottenburg
- Tildonk
- Vaalbeek
- Vilvoorde-
Far-West&Hanssenspark
- Vissenaken

 West-Vlaanderen
- Abele
- Ardooie
- Bellegem
- Rollegem
- Sint-Juliaan
- Sint-Lodewijk
- Snaaskerke
- Snellegem