Natuurpunt zette ruim 50 jaar geleden de eerste stappen om in Vlaanderen natuurgebieden te kopen en ze zo voor de toekomst te behouden. Natuurpunt heeft als private vereniging, naast de overheid, een belangrijke plaats en verantwoordelijkheid voor het behoud van de natuur in Vlaanderen en de rest van de wereld. De vereniging is een brede beweging waarin duizenden geëngageerde vrijwilligers, in afdelingen en werkgroepen, en in wisselwerking met het professioneel kader elk hun verantwoordelijkheid opnemen voor de natuur. Met haar afdelingen en werkgroepen is Natuurpunt in heel Vlaanderen aanwezig om het behoud, beleid, educatie en studie van natuur een gezicht te geven. Bijna 80 000 Vlaamse gezinnen zijn lid van Natuurpunt.
Natuurpunt kern Tienen is een plaatselijke afdeling van de natuurvereniging en werkt als onderafdeling van Natuurpunt Velpe-Mene, die dan weer een afdeling is van Natuurpunt Oost-Brabant, de vroegere Regionale Vereniging Natuur en Landschap.
Op grondgebied van Tienen zijn vooral in Vissenaken en Bunsbeek de laatste jaren heel wat terreinen aangekocht en ingericht als natuurgebied. De Paddenpoel, een bijzonder natuurrijk gebiedje in Bunsbeek werd reeds 20 jaar geleden aangekocht als eerste natuurgebied van de Middenloop van de Velpevallei. In 2001 was het de beurt aan de Rozendaalbeekvallei in Vissenaken, meteen de aanzet tot de verwezenlijking van een aaneengesloten natuurgebied van 23 ha. Hier werden de laatste percelen verworven in kader van de Ruilverkaveling Vissenaken, samen met nog een 50-tal ha in de Velpevallei in Vissenaken en Bunsbeek.
Naast natuurbescherming en landschapsherstel is het openstellen van de gebieden één van de belangrijkste doelstellingen van de vereniging. Momenteel wordt gewerkt aan een reeks nieuwe wandelpaden. Zo is er reeds een wandelpad aangelegd tussen de omgeving van de Tiense watertoren en de Dienemstraat en in de toekomst wordt een aansluitend pad voorzien tot aan het nog uit te bouwen Natuurcentrum in de Metselstraat. Natuurpunt zal daar samen met het Regionale Landschap Zuid-Hageland onderdak vinden in onze streek. Het natuurcentrum zal vooral accent leggen op milieu- en natuureducatie en samenwerken met scholen, (jeugd)verenigingen en de gemeente.
De voornaamste activiteiten die Natuurpunt organiseert in Tienen en in Vissenaken zijn begeleide natuurwandelingen, natuurspeel- en ontdekkingsdagen en natuurbeheerswerkdagen binnen en buiten de natuurgebieden. Verder is de kern een natuur- en milieuadviesorgaan naar de overheid toe en probeert ze ook knelpunten in kaart te brengen en oplossingen voor te stellen.
Bestuur Natuurpunt Tienen
Geert Jansen, voorzitter
Raf Nilis, secretaris, ondervoorzitter
Geert Wijnants, penningmeester
Luc Nagels, conservator Rozendaalbeekvallei