Download het reglement (pdf): klik
Zeepkistenrace Vissenaken
Zondag 2 september 2018
Reglement
- VODL (Vissenaken ons dorp leeft vzw) en KLJ Vissenaken organiseren op zondag 2 september 2018 vanaf 14u00 een zeepkistenrace in Vissenaken.
- Hieronder vind je de voorwaarden om deel te nemen aan de zeepkistenrace.
Inschrijving
- Inschrijvingen gebeuren op de sites van de organisatoren (www.vissenakenleeft.be of
www.klj-vissenaken.be) ten laatste woensdag 29 augustus 2018.
- De deelnemers aan de race moeten minstens 8 jaar geworden zijn op 2 september 2018 (geboren ten laatste op 2 september 2010).
- Deelname aan de zeepkistenrace is gratis.
- Bij inschrijving verklaren de deelnemers zich akkoord met dit reglement.
- Een deelnemend team bestaat uit maximaal 4 deelnemers.
- Deelnemers mogen in niet meer dan één team zitten.
- Er worden maximaal 20 zeepkisten/teams toegelaten in 2018.
Verzekering
- Elke deelnemer is verzekerd.
Veiligheid
- De zeepkist mag geen gevaar vormen voor de deelnemers, toeschouwers en organisatie van de zeepkistenrace.
- Alle inzittenden en duwers van de zeepkist zijn verplicht gebruik te maken van beschermende kledij (lange broek, lange mouwen, gesloten schoeisel), handschoenen, een helm, knie- en elleboogbeschermers tijdens de race.
- Het is ten strengste verboden om als bestuurder of inzittende deel te nemen aan de race onder invloed van alcohol, verdovende middelen of al dan niet illegale drugs.
- De leden van de organisatie kunnen om de vermelde redenen deelnemers uit de race halen en diskwalificeren.
Technische vereisten zeepkist
- De zeepkist moet een zelf gemaakt voertuig zijn. Het mag geen “kant en klaar” voertuig zijn zoals bijv. een wandelwagen, bolderkar, winkelwagen of gocart. Wel mogen onderdelen van de voornoemde voertuigen aangewend worden voor de bouw van de zeepkist.
- Kringloopgebruik van onderdelen wordt sterk aangemoedigd. Gebruik zo weinig mogelijk nieuwgekochte materialen.
- De zeepkist moet ten minste over drie wielen beschikken die constant de grond raken.
- De zeepkist moet voorzien zijn van een degelijke stuurinrichting die veilig en stabiel bedienbaar is door de piloot.
- De zeepkist mag geen uitstekende elementen hebben die een gevaar vormen voor de deelnemers, leden van de organisatie of de toeschouwers.
- De zeepkist moet over een remsysteem beschikken op minstens 2 wielen dat niet enkel de vaart van het voertuig afremt, maar ook daadwerkelijk de zeepkist ogenblikkelijk tot stilstand kan brengen.
- De zeepkist is maximaal 3 meter lang, 2 meter breed en 2 meter hoog.
- De zeepkist mag niet aangedreven worden door verbrandingsmotoren, elektromotoren, trappers of enig ander aandrijfmechanisme.
- De teamgenoten mogen de zeepkist duwen in de startzone en gedurende een deel van of het hele traject indien de zeepkist om één of andere reden is stilgevallen.
- Het is mogelijk dat halverwege het traject een opdracht moet uitgevoerd worden waarbij de zeepkist tot stilstand moet gebracht worden. In dat geval is het noodzakelijk dat enkele teamgenoten op die plaats staan om de zeepkist terug in gang te duwen.
- Aan de voorzijde van de zeepkist moet een houten paneel van minstens 15 x 15 cm voorzien zijn waarop de organisatie het deelnemersnummer zal bevestigen.
- Elke zeepkist wordt beschouwd als één geheel. Het onderling verwisselen tussen meerdere teams van chassis of andere onderdelen is niet toegestaan. Defecte onderdelen mogen vanzelfsprekend wel vervangen worden uit de voorraad reserve-onderdelen.
- Het is verboden tijdens de race extra ballast te verwijderen van de zeepkist.
Originaliteit zeepkist
- Het is toegelaten om speciale effecten (geluid, licht, versiering,…) te monteren op de kist of door de inzittende deelnemers van de zeepkist te laten gebruiken.
- De effecten mogen geen extra aandrijving geven.
- De effecten mogen op geen enkele wijze de veiligheid van de deelnemers, toeschouwers of leden van de organisatie in gedrang brengen.
Inspectie zeepkisten
- De zeepkisten worden voor de race geparkeerd op de parking op de hoek van de Kronkelweg en de Kumtichstraat.
- De zeepkisten moeten voor de race worden gekeurd door de daarvoor bevoegde leden van de organisatie.
- De inspectie wordt voorzien van 13u15 tot 13u30.
- Na een geslaagde keuring krijgen de deelnemers een zelfklevend startnummer dat goed zichtbaar op de voorkant van de zeepkist wordt bevestigd op de daarvoor vereiste vlakke drager.
- Teams die hun zeepkist niet laten keuren voor de race, los van het feit of de zeepkist al dan niet voldoet aan de technische en veiligheidsvereisten, ontvangen geen startnummer en verliezen hoe dan ook startrecht in de zeepkistenrace.
- Indien de zeepkist bij de eerste keuring niet voldoet aan de technische en/of veiligheidsvereisten krijgen de teamleden tijd om hun zeepkist conform de reglementen in orde te brengen. Zij moeten dan op eigen initiatief en voor de aanvang van de race de organisatie verzoeken om een tweede keuring. Indien de zeepkist dan wel voldoet aan de reglementen krijgt het team een startnummer en mag de zeepkist van start gaan in de race.
- Indien ook na de tweede keuring de zeepkist niet voldoet aan de vereisten, verliest de zeepkist en het team in kwestie startrecht in de race.
- Indien de leden van de organisatie voor of tijdens de race vaststellen dat de zeepkist niet (meer) voldoet aan de vereisten, heeft de organisatie het recht om de zeepkist uit de race te halen.
Parcours
- De race gaat onder voorbehoud door in de Kumtichstraat tussen huisnummer 279 (start) en de Sint-Pieterskerk (aankomst).
- De afstand van het parcours bedraagt ong. 450 meter.
Raceverloop
- De zeepkist mag meerdere deelnemers aan boord meenemen. Deze bijkomende personen mogen niet sturen of remmen maar mogen wel duwen. Het mee aan boord zitten van meerdere deelnemers mag evenwel niet ten koste komen van de veiligheid en mag niet meer zijn dan het totale aantal zitplaatsen in de zeepkist.
- De teams begeven zich gezamelijk om 14u15 naar de startplaats voor de eerste rit.
- Teams zorgen er zelf voor dat hun zeepkist aan de start klaar staat voor elke bijkomende rit.
- Bij de finish moet de zeepkist precies tussen de 2 eindstrepen tot stilstand gebracht worden.
- De aankomsttijd wordt geregistreerd op het ogenblik dat de piloot het aankomstsignaal activeert. Dit is een mechanisch-elektronische installatie die deel uitmaakt van de nieuwe spekakelelementen die pas worden getoond op 2 september 2018.
Prijzen
- De jury deelt een prijs uit voor de snelste zeepkist.
- De teams onderling bepalen de origineelste zeepkist aan de hand van invulformulieren door de jury uitgedeeld aan de teams.
Na afloop
- Alle zeepkisten moeten door de teams zelf terug meegenomen worden.
- Indien zeepkisten of onderdelen ervan achterblijven op of langs het parcours, laat de organisatie die op kosten van het betrokken team ophalen en vernietigen.
Voorbehoud
- De organisatie kan ten alle tijden dit reglement wijzigen. De laatste versie is steeds beschikbaar op de inschrijvingspagina van onze websites.
- De organisatie kan ten alle tijden het parcours wijzigen.
Terug naar inschrijfformulier 2018