Sint-Maartenskerk

krijgt weldra een stoombad

VISSENAKEN (Tienen, datum niet bekend) - Het stadsbestuur van Tienen heeft goedkeuring gegeven aan het voorontwerp voor opknapping van de Sint-Maartenskerk in Vissenaken. Volgens het bestek zouden de kosten 5,3 miljoen bedragen. Hiervoor krijgen onder meer de bakstenen van het gebouw een schrobbeurt onder stoomdruk. Het is de eerste keer dat deze twee eeuwen oude niet-geklasseerde kerk een grondige restauratie ondergaat.

De bakstenen van de toren en de hoofdbeuk zijn zodanig ingevreten dat de plaatselijke architekt huiverig stond tegenover zandstralen. Zulk procédé kan immers de "huid" van de stenen aantasten. Om latere verbrijzeling niet in de hand te werken ging voorkeur naar een bewerking met water onder druk om de stenen proper te krijgen. Na dat stoombad volgt uitkapping van de voegen en een nieuwe opvulling ervan met cement.

Vooral de stenen van de toren verkeren in een erbarmelijke toestand. De toren heeft geen dakgoot waardoor het water van de spits gewoon langs de muren naar beneden vloeit. Die stroom heeft uiteraard na zovele jaren sporen van verwering nagelaten. Het water bleef op het bordes staan. 's Winters bevroor het waardoor de "entree" is aangetast. De treden in blauwe hardsteen van de trap verzakten en leveren gevaar op voor wie, zeker bij vriesweer, de kerk betreedt.

Van de aanpak van de toegang is gebruik gemaakt om een hellend vlak aan te brengen voor gehandicapten. Gezien de dakgoten van de beuk het al lang niet meer doen, vloeide het water langs de boorden het kerkhof op. Dat tastte afrandingen in witte Franse steen van de ramen aan. Ook de plinstenen van de zijmuren en de verharding rond het kerkgebouw verkeren in erbarmelijke toestand. De verhakkelde verharding gaat plaats maken voor een gewone grintlaag. Die slorpt immers het water op dat via een nog aan te leggen drainering van het kerkhof moet vloeien. Tot nog toe zocht het water gretig zijn weg naar grafzerken die verzakten.

Voor 'enige problemen zorgt de aanpak van het dak. Natuur- en kunstleien wisselen af wat wijst op kleinere reparaties doorheen de jaren. Ontmossen zal bijgevolg niet zo eenvoudig kunnen gebeuren. Sommige leien zijn zo broos geworden dat ze kunnen breken. Ontmossen kan bijgevolg leiden tot een verplichte gedeeltelijke vernieuwing van de dakbekleding.

De stad Tienen heeft de plannen van de kerkfabriek goedgekeurd. De procedure omtrent het voorontwerp was op een paar maanden rond. Indien hogere overheden niet al te veel stokken in de wielen steken kan de herstelling binnen drie jaar zijn uitgevoerd. Reparatie van een kerk die in 1778 is gebouwd omdat, aldus het Rijksarchief te Brussel, de vorige kerk van Vissenaken uit de twaalfde eeuw zo fel was vervallen dat ze nog louter goed was voor sloping. Zulk lot staat deze kerk wel niet te wachten. De geschiedenis zal zich niet herhalen.

In de plannen is een aanpak van de bakstenen muur rond de kerk niet begrepen. Die komt in aanmerking voor een volgende aanpak. De muur is trouwens van een recentere datum dan de kerk. Hij werd begin deze eeuw opgetrokken om te vermijden dat de koeien van een naburige hoeve nog langer tussen de graven op het kerkhof zouden gaan grazen. (BE)


Schrijf in voor de Nieuwsbrief van Vissenaken

Activiteiten
in/rond Vissenaken

Welkom op de webstek van Vissenaken. Hier vind je heel veel over deze deelgemeente van Tienen... heb jij nog iets? Klik hier...