Watertoren Tienen

Net op de vroegere grens tussen Tienen en Vissenaken rijst de indrukwekkende watertoren op: monumentaal, 50 meter hoog, alles-behalve-rond, suikerklontjeswit geschilderd, modern, zichtbaar van heel ver, Deze 21ste-eeuwse watertoren is van de hand van Ortwin Deroo, huisarchitect van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Naast de kerktorens die het landschap stileren is dit iets volledig nieuws. Omdat van een watertoren verwacht wordt dat hij rond- of bolvormig is, heerst er een zekere spanning tussen het glooiende landschap, het monument en de toeschouwer. Uit een rechthoekig grondplan rijzen monumentale vlakken op met daarop een immense bak. De transparante voet met een horizontale zwarte balk (dit is een balkon) maakt het enorme gevaarte toch licht. En door de witte kleur lijkt het geheel soms op te lossen in de lucht. Een beetje magie ...  waar water en lucht elkaar ontmoeten.

Voor de liefhebbers: de stijl van dit witte kunstwerk wordt beschreven als uitgesproken constructivistisch, met een knipoog naar de functionalistische architectuur van het interbellum.

De oude toren op de achtergrond werd in 2002 afgebroken


Schrijf in voor de Nieuwsbrief van Vissenaken

Activiteiten
in/rond Vissenaken

Welkom op de webstek van Vissenaken. Hier vind je heel veel over deze deelgemeente van Tienen... heb jij nog iets? Klik hier...